Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Múzeumok - Hajdúnánás képes leírás - Hajdúnánás.tlap.hu
részletek »

Múzeumok - Hajdúnánás - Hajdúnánás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hajdunanas.tlap.hu » Múzeumok - Hajdúnánás
Keresés
Találatok száma - 5 db
Balmazújváros

Balmazújváros

Balmazújvároson már 1911-ben alakult helytörténeti gyűjtemény id. Varga Antal tanító-iskolaigazgató kezdeményezésére. A helytörténet-kutatással és -írással lelkesen foglalkozó pedagógus az 1911-ben átadott - és az átadásakor túlméretezettnek bizonyult - városháza földszinti termeiben a nebulóktól és szülőktől gyűjtött néprajzi és történeti tárgyakat, saját régiségeit és Balmazújváros levéltárának néhány régi oklevelét - összességében mintegy 2300 darab tárgyat állított ki. Ez a múzeumi gyűjtemény 1919 augusztusában a román, majd 1944 decemberében a szovjet katonák garázdálkodása miatt szinte teljesen megsemmisült.

Berettyóújfalu

Berettyóújfalu

Az 1950-es évek végén vetődött fel először a múzeumügy Berettyóújfaluban, lelkes tanárok, tanítók, közművelődésben dolgozók ötleteként. Dr. Sándor Mihályné tanárnő lelkes gyűjtő és szervezőmunkájának köszönhetően 1960. augusztus 20-án nyílt meg Berettyóújfaluban a Bercsényi u. 7. szám alatt a Bihari Múzeum elődje, a Néprajzi Ház. Ezt az 1700-as évek közepén épült lakóházat hozták rendbe és rendezték be jórészt Berettyóújfaluból és a környező falvakból származó korhű bútorokkal, használati tárgyakkal. Sajnos a néprajzi ház nem volt hosszú életű: a hatvanas évek végén lebontásra került.

Debrecen

Debrecen

Debrecen központjában, a Déri tér 1. szám alatt található a neobarokk stílusú, európai hírű Déri Múzeum, amely Györgyi Dénes és Münnich Aladár tervei alapján épült, és 1930-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A múzeum különleges tárgyi anyagának alapját az 1902-ben Löfkovics Artúr ékszerész-műgyűjtő kezdeményezésére és adományából megalakult Városi Múzeum anyaga képezte. Nagy jelentőségű volt, hogy 1920-ban Déri Frigyes (1852-1924) bécsi selyemgyáros csodálatos gyűjteményét Debrecen városának ajándékozta. Bátyja példáját követve, 1938-ban Déri György a Kárpát-medence minden népének népművészeti alkotásaiból álló, páratlan gyűjteményét adományozta a múzeumnak. A későbbiek során neves néprajzkutatók, történészek, régészek gyarapították tovább kitartó gyűjtőmunkájukkal ezt a gazdag tárgyegyüttest.

Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló

A Bocskai-zászló, amelyet a hagyomány szerint a fejedelem adományozott a hajdúvitézeknek, a Bocskai István Múzeum anyagának egyik legértékesebb darabja. A múzeum központi épületében látható a Hajdúszoboszló története a kezdetektől napjainkig című várostörténeti gyűjtemény. Rendkívül szép darabok a városigazgatás emlékei, a bírói szék, a bilincs, a városláda, a tűzjelző kürt és a különböző pecsétnyomók. Jelentősek az egyletek és a dalárdák zászlói, valamint a Hajdúszoboszlóhoz kötődő neves emberek - többek között Gönczy Pál, Szép Ernő, Fehér Gábor, Hőgyes Endre, Kenézy Gyula, Pávai Vajna Ferenc - tárgyi emlékei. A tájegységre jellemző rovargyűjtemény, és a lepkékből álló látványos egység is a múzeumban kapott helyet.

Püspökladány

Püspökladány

A ladányi születésű Karacs Ferenc /1770-1838/ közkedvelt térkép- és rézmetsző illusztrátor volt Pesten. A róla elnevezett gyűjtemény, iskolamúzeumként indult 1959-ben, majd 1978. Október 1-én ünnepélyes keretek között megnyílt községben Karacs Ferenc Tájmúzeumként. Műtárgygyűjteménye mellett jelentős fotóarchívummal /5500 felvétellel/ és könyvtárral /3400 db/ rendelkezik. Itt őrzik a néprajztudós Szűcs Sándor és a zenész, karnagy Csenki Imre hagyatékát.

Tuti menü